Hotspots

Torri del Benaco – Gardameer

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jaarlijks trekken ongelooflijk veel Nederlanders naar het Gardameer toe. De ligging, de temperatuur en de omgeving; het zijn allemaal redenen om naar dit prachtige stukje Italië toe te trekken.

Maar, naar welk deel van het Gardameer ga je dan? Zoals je ongetwijfeld weet, is het Gardameer alles behalve klein. De dorpjes in het zuiden hebben een hele andere sfeer dan de dorpjes in het noordwesten. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Al enkele jaren lang maak ook ik prachtige reizen naar het Gardameer. Ik kan ongelooflijk genieten van de omgeving, het heerlijke klimaat en de vriendelijke mensen. Uiteraard kan ik ook ultiem genieten van het eten en drinken in Italië. Nergens smaakt een pasta of een cappuccino zo goed als in Italië.

In één van mijn recente trips ben ik in het pittoreske stadje Torri del Benaco geweest. Wat kan je hier zoal doen? Ik laat het je allemaal zien in deze virtuele rondleiding door de Italiaanse dorpje.

De ligging van Torri del Benaco

Graag wil ik je allereerst even uitleggen waar dit dorpje gelegen is. Zoals hierboven reeds vermeld, is het Gardameer behoorlijk groot. Als je vanuit Bardolino richting het noorden rijdt, kom je vanzelf langs Torri del Benaco.

Het dorpje is dus gelegen aan de oostoever van het Gardameer. Overigens maakt Torri del Benaco officieel deel uit van de provincie Verona; een prachtige provincie met verschillende hoogtepunten.

Als we naar het aantal inwoners kijken, zien we dat het echt een klein dorpje is. Je vindt namelijk maar ongeveer 3000 inwoners terug in Torri del Benaco.

Torri del Benaco aan het Gardameer
Torri del Benaco

Jaarlijks worden deze 3000 inwoners op ongelooflijk veel toeristen getrakteerd. Toeristen die van het dorpje willen genieten, maar uiteraard ook van het Gardameer willen genieten. In mijn ogen is Torri del Benaco een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie aan het Gardameer.

Je vraagt je wellicht af waarom Torri del Benaco zo populair is. Nou, dat wil ik je graag haarfijn uitleggen. Op basis van mijn meest recente trip wil ik namelijk graag mijn hoogtepunten met jou delen. Tijdens mijn verblijf in Torri del Benaco heb ik echt ultiem genoten. Voor mij biedt dit karakteristieke vissersdorpje het totaalplaatje; daarover later meer in dit artikel.

Kenmerken van Torri del Benaco

Wat maakt Torri del Benaco nou zo bijzonder? Allereerst de ligging. Het dorpje is gelegen aan de oostoever van het Gardameer. Over het algemeen is dit niet de meest toeristische kant, met uitzondering van Bardolino.

Aan deze kant van het Gardameer kan je echter ongelooflijk veel fraaie dingen zien. Persoonlijk ben ik ook ontzettend fan van de Monte Baldo. Deze fraaie berg bevindt zich een stukje noordelijker ten opzichte van Torri del Benaco.

Daarnaast is dit dorpje van origine een vissersdorpje. Dat is ook niet geheel bijzonder gezien de ligging van het dorpje. In het dorpje vind je dan ook een pittoresk en gezellig haventje terug. Daarnaast vind je ook nog eeuwenoude muren en torens terug.

Dit geheel maakt het dorpje ontzettend knus en stijlvol. Dankzij de traditionele tradities kan je bovendien genieten van het Italiaanse leven zoals dat ooit bestemd was.

In de rest van dit artikel neem ik je mee naar enkele hoogtepunten in en rondom dit dorpje. Als je onderstaande hoogtepunten ook tijdens je komende vakantie gaat bezoeken, heb je ongetwijfeld een heerlijke vakantie. Laat je verrassen!

Bezienswaardigheid nummer 1: de Monte Baldo

Zoals ik hierboven al aangaf, bevindt de Monte Baldo zich op korte afstand van het dorpje. Sterker nog: vanuit het dorpje beginnen de eerste wandeltochten richting deze immense berg. Feit is dat het topje van de berg zich op ongeveer 35 kilometer van Torri del Benaco bevindt.

Mijn advies is dan ook om vanuit het dorpje met de auto naar de berg toe te rijden.Heb je geen auto? Dan heb je de mogelijkheid om deze goedkoop te huren bij Rentalcars.  Je kunt er daarbij voor kiezen om naar het dorpje Malcesine te rijden. Vandaaruit gaat een prachtige kabelbaan naar het topje van de berg. Vanaf het topje van de berg heb je een prachtig uitzicht over het Gardameer, over Malcesine en óók over Torri del Benaco.

Bezienswaardigheid nummer 2: de haven

Van origine is Torri del Benaco een havenstadje. Dat ademt het stadje nog volledig uit, onder meer dankzij de unieke ligging. Gelegen aan het Gardameer vormde dit dorpje dan ook een perfecte basis voor de visserij. Hedendaags zie je de visserij in bepaalde delen van het dorpje nog steeds terugkomen.

Dat is onder andere het geval in de gezellige, fraaie en sfeervolle haven. Dit haventje is niet al te groot, maar herbergt meerdere gezellige restaurantjes. Ook is het heerlijk om even een rondje door de haven heen te wandelen.

Strandpromenade

Tip: ben je op een maandag in Torri del Benaco? Dan vind je in het gezellige haventje ook een leuke markt terug. Het is absoluut de moeite waard om eens over de markt heen te slenteren en te kijken naar alle leuke kraampjes van de Italianen.

Bezienswaardigheid nummer 3: Museo Castello Scaligero

De oorsprong van dit dorpje is ook terug te zien in het museum in Torri del Benaco. Het Museo Castello Scaligero brengt je volledig terug in de tijd. Je krijgt inzicht in hoe de Italianen vroeger aan het vissen waren en wat de visserij voor het Gardameer betekende.

Dankzij dit museum krijg je een duidelijk en leuk beeld van de geschiedenis van Torri del Benaco. Zoals je hierboven reeds hebt kunnen lezen, was de visserij uitermate belangrijk voor het dorpje. Hedendaags is de belangrijkste rol weggelegd voor het toerisme in plaats van voor de visserij.

Bezienswaardigheid nummer 4: Scaligero burcht

Het hierboven beschreven museum vind je in de Scaligero burcht terug. Deze burcht is absoluut het bezoeken waard; niet alleen vanwege het leuke museum. Nee, vanuit deze burcht heb je een werkelijk waar prachtig uitzicht over het Gardameer.

Torri del Benaco Scaligero Burcht
Scaligero Burcht

Daarnaast zie je in deze burcht ook goed de historie van Torri del Benaco terug. Her en der vind je nog muurtjes uit de Middeleeuwen; de toren van de Scaligero burcht stamt ook uit de Middeleeuwen.

Dankzij de aanwezigheid van het museum kan je hier gemakkelijk een dagdeel besteden. Ondertussen geniet je van de heerlijke temperaturen en de gezellige sfeer.

Bezienswaardigheid nummer 5: Veerboot naar Toscolano-Maderno

Eigenlijk is alles rondom het Gardameer prachtig om te zien. Maar, je ziet het vaak vanaf de rand van het meer. Hoe gaaf is het om eens vanaf het meer zelf naar de omgeving te kijken? Nou, dat is mogelijk! Ik heb vanuit Torri del Benaco namelijk de veerboot gepakt naar Toscolano-Maderno.

Veerboot Torri del Benaco
Veerboot Torri del Benaco

Dit plaatsje ligt precies tegenover Torri del Benaco aan de andere kant van het Gardameer. In het dorpje Toscolano heb ik even rond gestruind en vervolgens weer de veerboot terug genomen. Wat mij betreft was dat één van de hoogtepunten. Het uitzicht is werkelijk waar fenomenaal en je bevindt je op het vrije water van het Gardameer. Absoluut een aanrader!

Bezienswaardigheid nummer 6: Openlucht festival

Kom je in de zomermaanden naar Torri del Benaco toe? Dan kan je mogelijk genieten van het openlucht festival. Ik was hier vorig jaar in juli en toen was dit festival gaande. Navraag leverde mij op dat elk jaar in de maanden juli en augustus openlucht voorstellingen plaatsvinden. Dit betreffen onder andere film- en theatervoorstellingen.

Deze voorstellingen vinden in de open lucht plaats en worden met name uitgevoerd in het middeleeuwse kasteel (Scaligero). Als je in juli of augustus in Torri del Benaco bent, is het zeker aan te raden om eens naar een dergelijke voorstelling te gaan kijken.

Kasteel Scaligero Torri del Benaco
Kasteel Scaligero Torri del Benaco

De beste reisperiode

Zo, je hebt hierboven kunnen lezen dat je behoorlijk veel dingen kunt doen/bekijken in dit dorpje. Zoals je wellicht al gemerkt had, ben ik ontzettend fan van Torri del Benaco. Ik heb me uitermate goed vermaakt in en rondom het dorpje.

De bezienswaardigheden zijn allemaal erg leuk en bovendien behoorlijk gevarieerd. Ik zelf was vorig jaar in juli in dit dorpje; is dat de beste reisperiode?

In mijn ogen is dat enigszins afhankelijk van je verwachting. Enerzijds is het in juli namelijk meestal prima weer rondom het Gardameer. Dat is uiteraard prettig meegenomen, maar op sommige dagen kan het wel iets té warm zijn. Daarnaast kan het zomers ook behoorlijk druk in Torri del Benaco zijn.

Het is maar een klein dorpje, waardoor het dorpje soms uitpuilt van de toeristen. Dat maakt het dorpje uiteraard iets minder pittoresk en sfeervol.

Mijn advies is dan ook om in het voorjaar of in het najaar naar het Gardameer af te reizen. In de maanden mei en september is het bijvoorbeeld nog niet al te druk. Ondertussen kan je wel genieten van het heerlijke klimaat, het heerlijke eten en gezellige dorpjes zoals Torri del Benaco!

Boek direct je vakantie naar Torri del Benaco via Booking.com >>

Reacties zijn natuurlijk altijd welkom!

Author

Schrijf een bericht