Reis Gardameer

Wat moet je absoluut niet doen in Italië?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Vakantie vieren aan het Gardameer is heerlijk. Wij raden je dan ook aan om er eens heen te gaan, mocht je dit unieke deel van Italië nog niet kennen. Het is er voor iedereen goed toeven.

Heb je zin in een strand- en zwemvakantie? Geniet dan bij het Gardameer van de eindeloze strandjes en baaitjes. Wil je juist actief zijn en watersporten beoefenen? Ook dan is het Gardameer dé plek: je kunt er naar hartelust waterskiën, surfen, zeilen en nog veel meer.

Om de culinaire hoogstandjes en niet te vergeten de unieke sfeer van de streek te proeven, kun je kiezen uit vele gezellige restaurants en café’s.

Als je je tijdens die welverdiende vakantie hebt ondergedompeld in de vakantiesfeer, wil je natuurlijk nergens meer op hoeven letten. Je kunt maar beter voorbereid zijn, óók op de dingen die in Italië anders gaan dan in Nederland, zodat je echt ontspannen op reis kunt.

Daarom geven wij je een aantal tips om je vakantie zo zorgeloos mogelijk te maken. Hierbij onze tips over de dingen die je in Italië echt niet moet doen

Verkeersregels Italië
Leer de verkeersborden kennen in Italié

Tip 1 – Als je met de auto gaat, overschrijd dan niet de Italiaanse verkeersregels.

Ga je met de auto naar het Gardameer? Verdiep je dan voor je vertrekt in de Italiaanse verkeersregels. Sommige verkeersregels en maximumsnelheden zijn in Italië anders dan in Nederland.

Zo is in Italië buiten de bebouwde kom dimlicht of dagrijlicht ook overdag verplicht en staan er hoge boetes op roken in een auto in het bijzijn van een passagier onder de 18 jaar of een zwangere vrouw.

In veel Italiaanse steden is bovendien een verkeersluwe zone ingesteld, om luchtvervuiling tegen te gaan. De regels voor deze zones zijn ingewikkeld en verschillen per stad. In de zones wordt verkeer op beperkte tijden toegelaten. De zones worden aangegeven met verkeersborden waar ‘Zona traffico limitato’ op staat.

Verdiep je dus in de Italiaanse verkeersregels en zorg ervoor dat je ze niet overschrijdt door onwetendheid. Niemand heeft zin in een boete tijdens zijn vakantie en de boetes in Italië zijn ook nog eens hoog.

Tip 2 – Ga je voor de strandvakantie? Lig niet te lang in de zon!

Altijd goed insmeren in de Italiaanse zon aan het Gardameer

Ben je je in het koude Nederland al maanden aan het verheugen op die eerste Italiaanse zonnestralen tijdens je vakantie? Aan het Gardameer is het weer vaak prachtig, dus het is logisch dat je hier van wilt genieten.

Pas alleen wel op dat je in je enthousiasme niet te lang in de zon blijft. Smeer je altijd goed in met zonnebrandcreme met hoge factor en ga liever in de schaduw liggen dan in de zon. De zon is in Italië een stuk feller dan in Nederland en je verbrandt dus ook sneller. 

Tip 3 – Eet nooit te snel.

Italië is hét voorbeeld van een slowfood-cultuur. Eten is voor de Italianen het moment om met familie, vrienden en dierbaren te genieten van het leven. In de avond wordt er veel en lekker gegeten, met goede wijn erbij en lange gesprekken.

In Italië gaat eten om de tijd nemen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor het gezelschap waar je mee bent. Snel iets opeten, zodat je na een uurtje weer buiten het restaurant staat, is een regelrechte belediging voor de Italiaan.

Dus neem de tijd en geniet van je maaltijd. Bestel niet alleen een prima piatti, maar ook een secondi piatti en ervaar de echte, Italiaanse sfeer. 

Tip 4 – Hou je van een culturele vakantie? Ga nooit met blote schouders en knieën een kerk binnen.

Omdat bijna 90% van de Italianen Rooms-Katholiek is, vind je overal in Italië adembenemende kerken en kathedralen. Als je van plan bent om er een aantal te bezoeken tijdens je vakantie aan het Gardameer, ga dan nooit met blote schouders en blote knieën een kerk binnen.

Dit is in Italië verboden en je zal dan ook de kerk uitgezet worden. Als het warm is en je draagt luchtige zomerkleding, denk er dan aan om een sjaal of doek mee te nemen waarmee je je schouders en knieën kunt bedekken.   

Tip 5 – Vraag nooit om kaas bij een visgerecht.

Voor Italianen is eten heilig en vooral de perfecte combinaties die de Italiaanse keuken rijk is. Tomaat met basilicum. Salie met boter. Waar Italianen echter van gruwelen, is iets dat Nederlanders soms juist wel kunnen waarderen: kaas op een visgerecht.

Als er één gerecht is waar een Italiaan niet tegen kan, is dit het. Dus houd je erg van de Italiaanse, parmezaanse kaas en heb je dit het liefste in ieder gerecht? Vraag dit dan niet bij je risotto met zeevruchten.

Tip 6 – Vergeet je Nederlandse ritme en ga niet te lang door.

In Nederland houden we van hard werken en doorgaan tot we niet meer kunnen. In Italië heerst een andere mentaliteit, ook door het andere klimaat. In de zomer is het in Italië ’s middags vaak zo heet dat het niet verstandig is om veel te doen.

Pak je rust als het erg heet is

Had je nu net die ene wandeling gepland en bleek het toch iets langer wandelen dan gedacht? Vergeet dan je Nederlandse ritme en doe mee met de Italianen: houd een siësta. Zoek een boom of een andere schaduwplek en rust een uurtje uit.

Drink genoeg water, doe een dutje of mijmer even weg. Als de ergste hitte van de dag voorbij is, kun je er weer vol energie tegenaan. Zeker als je met de kids op reis bent, is een siësta aan te raden.

Tip 7 – Niet willen winkelen tijdens Italiaanse feestdagen.

Italië heeft vanzelfsprekend andere feestdagen dan Nederland. Op de meeste nationale feestdagen zijn de winkels gesloten, dus let hierop en bekijk welke Italiaanse feestdagen in je vakantie vallen.

Het zou jammer zijn als je net een dag winkelen of souvenirs kopen hebt gepland op een dag dat de winkels dicht zijn. Op 2 juni is bijvoorbeeld het ‘Festa della repubblica’, waarbij wordt gevierd dat het land op deze datum in 1946 een republiek werd.

Op beide paasdagen zijn in Italië, in tegenstelling tot in Nederland, alle winkels gesloten. 15 augustus is één van de belangrijkste feestdagen van Italië, ‘Ferragosto’, waarop de dag wordt gevierd dat de Maagd Maria naar de hemel gaat.

Alle winkels zijn op deze dag gesloten en er zal bijna geen openbaar vervoer rijden. Deze dag is wel erg leuk om mee te maken, overal in het land wordt feest gevierd en er zijn vuurwerkshows.  

Tip 8 – Pak niet zelf iets op de markt.

Houd je van rondstruinen op de markt of wil je lekkere, verse producten voor op de barbecue? Bezoek dan één van de authentieke, Italiaanse markten in de omgeving van het Gardameer.

Markt in Italië, pak nooit zelf iets vast

In Nederland zijn we gewend om fruit even vast te pakken en er soms zelfs in te knijpen om te voelen of iets rijp is. Italianen waarderen dit helemaal niet. Het is in Italië de gewoonte dat je niet zelf aan de koopwaar zit, maar dat je aan de eigenaar van de kraam vraagt het voor je pakken. 

Tip 9 – Je hoeft niet altijd fooi te geven.

Als je ergens heerlijk hebt gegeten en goed bent bediend, komt altijd de vraag: hoeveel fooi zullen we geven? In Italië is dit bijna nooit nodig, omdat het gebruikelijk is dat er ‘costi servizi’, namelijk servicekosten, op de rekening staan.

Dit is vergelijkbaar met wat wij in Nederland als fooi zien. In hotels is het echter wel gebruikelijk om een paar euro te geven aan de piccolo en het kamermeisje. 

Heerlijk toch van zon welverdiende vakantie genieten! Dit waren goede tips wat je niet moet doen als je op vakantie bent in Italié!

Wat je wel moet doen! Deze tips lezen voor een veilige en leuke autovakantie naar het Gardameer!

Veel vakantie plezier gewenst en leuke reacties of tips zijn welkom:)

Author

1 Comment

Schrijf een bericht