Hotspots

Wat te doen in Bardolino?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Veel Nederlanders trekken jaarlijks naar het Gardameer toe voor een heerlijke vakantie. Geef ze eens ongelijk! Nee, dat is eigenlijk niet mogelijk. Een vakantie aan het Gardameer is namelijk áltijd heerlijk. Je kunt genieten van het heerlijke Italiaanse eten, van de prettige temperaturen en van de prachtige omgeving. Ja, het Gardameer is toeristisch, maar tegelijkertijd vind je er ontzettend veel pittoreske dorpjes en prachtige gebieden terug.

Zoals je wellicht al had vermoed, ben ik ongelooflijk fan van het Gardameer. Het liefst trek ik 3 keer per jaar richting het meer in Italië. Ik ben gigantisch voorstander van deze regio; dat is eigenlijk vanaf kinds af aan al aanwezig.

Wellicht komt dit ook doordat ik vroeger altijd met mijn ouders naar het Gardameer toe ging. Dit doe ik nog steeds jaarlijks. Zo ben ik afgelopen zomer in het leuke plaatsje Bardolino geweest. Bardolino is ongetwijfeld een bekende naam, aangezien het een behoorlijk populair plaatsje is onder Nederlanders.

Bardalino
Bardolino

In dit artikel wil ik je graag middels een virtuele rondleiding meenemen naar het plaatsje. Graag vertel ik je meer over de leukste bezienswaardigheden en de allerleukste dingen om te doen. Ben je benieuwd geworden? Lees dan zeker even door!

De kenmerken van Bardolino

Als ik het over Bardolino heb, waar denk jij dan direct aan? Wellicht denk je direct aan de hoge temperaturen of de heerlijke Italiaanse pizza’s en pasta’s.

Het is echter ook goed mogelijk dat je Bardolino direct associeert met het toerisme. Dat is niet geheel verwonderlijk. Nee, van origine is Bardolino namelijk één van de stadjes waarin het toerisme tot bloei is gekomen. Dit stadje is dan ook deels verantwoordelijk voor de liefde vanuit Nederlanders voor het Gardameer.

Bardolino heeft een logische indeling en heeft onder meer een centrum dat grotendeels autovrij is. Hierdoor kan je op je gemakje rondlopen, heerlijk op een terrasje zitten of je vergapen aan één van de mooie bouwwerken.

Ook heeft Bardolino een prachtige promenade rondom de haven. Het haventje van Bardolino is ook bekend en is een graag bezocht plekje door veel Nederlanders.

Tot slot staat het dorpje ook bekend vanwege de wijnen. Rondom Bardolino vind je namelijk veel wijngaarden terug. De wijnen uit het stadje zijn dan ook gemaakt van plaatselijke druiven. Dat proef je direct terug en geeft een leuke dimensie als je een fles in het stadje gaat kopen.

Wil je graag meer weten over het stadje Bardolino? Lees dan zeker even door. Ik heb namelijk hieronder enkele tips uiteengezet waarmee je een dagje Bardolino nóg leuker kunt maken.

Bardolino havent
Bardolino haven

Bezienswaardigheid nummer 1: de haven

Toen ik voor de eerste keer in Bardolino kwam, was ik verbaasd. Het stadje voldoet namelijk volledig aan het ideaalbeeld dat ik heb bij een stadje aan het Gardameer.

Dat is onder meer duidelijk terug te zien in de haven. De haven is het centrale punt van het dorp en ziet er simpelweg fraai en sfeervol uit. In de avond zijn allerlei delen van de haven prachtig verlicht, terwijl je vanuit de haven ook over het Gardameer uit kunt kijken.

Kortom: de haven is absoluut één van de plekken waar je even een kijkje moet nemen. Als je in de haven bent, kan je ook onderstaande tip opvolgen.

Bezienswaardigheid nummer 2: de wandelpromenade

Oké, de wandelpromenade is wellicht geen bezienswaardigheid op zich. Het is desondanks één van de leukste plekken in Bardolino. Deze wandelpromenade loopt onder meer rondom de haven en bevat ontzettend veel groen. Deze groene begroeiing draagt ook bij aan het ideaalbeeld dat Bardolino waar weet te maken.

Bardolino Wandelpromenade
Bardolino Wandelpromenade

Aan de wandelpromenade vind je ook meerdere terrasjes en restaurantjes terug. Deze hebben een perfecte ligging, maar dat is dan ook terug te zien in de prijzen. Je moet er niet van uitgaan dat je hier voor een gunstige prijs even iets kunt drinken of een ijsje kunt eten. Nee, de prijzen in Bardolino liggen over het algemeen redelijk hoog. Dat is met name te wijten aan de populariteit van het stadje.

Mijn advies is dan ook om iets dieper het dorp in te gaan, indien je iets wilt gaat drinken. Aan de wandelpromenade zit je prachtig, maar je weet ook dat je de hoofdprijs dient te betalen. Houd daar rekening mee!

Bezienswaardigheid nummer 3: Santi Nicole e Severo

Op mijn website heb ik het al vaker gezegd: de Italianen geven de prachtigste namen aan hun bouwwerken. Dat geldt ook voor de immens fraaie kerk die je in Bardolino kunt vinden.

De Santi Nicole e Severo is dé kerk van het dorpje en heeft een prachtig aangezicht. Met name de voorkant van de kerk is indrukwekkend te noemen. Dat komt onder andere door de immense zuilen.

Mijn advies is overigens om ook de binnenkant van de kerk even te bekijken. Het bezoeken van de kerk is volledig gratis. Naar mijn mening is de binnenkant van de kerk minstens net zo mooi als de buitenkant van de kerk. Besteed dus zeker even wat tijd in/bij de kerk en geniet van de prachtige, oude Italiaanse architectuur.

Bezienswaardigheid nummer 4: Piazza Matteotti

Ja, dit is absoluut mijn favoriete plekje van Bardolino. Piazza Matteotti is het grote plein in het centrum van het dorpje. Aan dit centrum is onder andere de hierboven beschreven Santi Nicole e Severo te vinden. Dit plein is niet al te groot, maar herbergt meerdere prachtige bouwen.

Bardolino plein
Bardolino plein

Daarnaast straalt dit gehele plein ongelooflijk veel sfeer en gezelligheid uit. Dat is ook te danken aan de aanwezigheid van meerdere terrasjes en restaurantjes.

Ook op dit plein moet je rekening houden met tamelijk forse prijzen. Het Piazza Matteotti is namelijk de bakermat van het toerisme in Bardolino. Op deze plek betaal je dan ook de hoofdprijs voor een cappuccino, voor een ijsje of voor een ander drankje.

Je zit echter wel op een A-locatie en kunt genieten van al het moois dat Bardolino te bieden heeft. Als je een dagje naar Bardolino gaat, moet je eigenlijk niet op de kosten letten. Maar goed, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daar weet ik ondertussen alles van.

Bezienswaardigheid nummer 5: Wijnmuseum Zeni

Eerder in dit artikel gaf ik al aan dat Bardolino veel wijngaarden heeft. In de meeste restaurantjes in het dorp wordt dan ook wijn uit de omgeving geschonken. Je kunt zelf nog dieper in de wijnwereld van Bardolino gaan duiken. Hoe? Door een bezoekje te brengen aan het wijnmuseum.

Dit wijnmuseum is niet heel makkelijk te vinden, maar bevindt zich echt in het binnenland van het dorp. Het museum is gelegen bij een wijnhuis.

Als je een bezoekje aan het museum pleegt, is het zeker aan te raden om een flesje wijn mee te maken. Een leuk aandenken aan je bezoekje aan Bardolino.

Daarnaast smaakt de wijn ongetwijfeld ontzettend lekker. Persoonlijk ben ik behoorlijk fan van wijn én van Bardolino. Een bezoekje aan dit wijnmuseum heb ik dan ook zeker gebracht.

Ik was onder de indruk. Het museum is niet al te groot, maar is op een leuke manier ingedeeld. Daarnaast zijn er zeer attente en vriendelijke Italianen aanwezig om je meer te vertellen over de wijnen uit Bardolino.

Bezienswaardigheid nummer 6: Lazise

Op gepaste afstand van Bardolino ligt het dorpje Lazise. Dit dorpje is leuk, maar niet overdreven indrukwekkend. De weg naar Lazise toe is echter wél ontzettend indrukwekkend.

Je kunt namelijk in Bardolino fietsen huren en naar het dorpje Lazise toe fietsen. Dit gaat niet over de hoofdweg, maar over een prachtig fietspad langs het Gardameer. Langs dit fietspad vind je ook leuke brasserietjes om wat te drinken.

Maar, hier draait uiteraard alles om de natuur en de prachtige omgeving. Vanaf dit fietspad heb je prachtig uitzicht over het Gardameer. Ik kan je dan ook van harte aanraden om in Bardolino fietsen te huren en de fietstocht naar Lazise te gaan maken. Je gaat er geen spijt van krijgen!

Een fiets is te huren via het Nederlandse bedrijf BimBimBikes, deze heeft 580 verschillende verhuurpunten die zijn aangesloten bij BimBimBikes. Lees meer informatie over fietsverhuur op deze pagina.

Bezienswaardigheid nummer 7: San Zeno

San Zeno
San Zeno

Bij bezienswaardigheid nummer 3 gaf ik als tip om de San Severo kerk te bekijken. Een bezoekje aan de naastgelegen San Zeno is óók aan te raden. Deze kerk is iets kleiner, maar binnenin kan je genieten van prachtige crypte uit de middeleeuwen. Een bezoekje aan de San Zeno kerk maakt een dag in Bardolino eigenlijk compleet af.

De beste reisperiode naar Bardolino

Wanneer kan je het beste naar Bardolino afreizen? Mijn advies is om dit in het voorjaar of in het najaar te doen. De maanden mei en september zijn een stuk minder druk dan de maanden in het hoogseizoen. In juni, juli en augustus is het simpelweg overal rondom het Gardameer ontzetten druk.

Ben je van plan om op vakantie te gaan naar het Gardameer? Neem dan zeker eens een kijkje bij de camping vakanties van de ANWB.

Dat geldt ook absoluut voor Bardolino. Kijk bij Booking.com wat er allemaal te boeken is voor Bardolino. Dat is namelijk het dorpje waar het toerisme rondom het Gardameer eigenlijk begonnen is. Dat is tot op heden ook nooit gestopt, waardoor het zomers behoorlijk druk kan zijn. Om optimaal van dit gezellige en sfeervolle dorpje te kunnen genieten, raad ik je aan om hier niet in het hoogseizoen naar toe te gaan.

Hoe dan ook heb je ongetwijfeld een leuke dag in Bardolino, mede dankzij bovengenoemde bezienswaardigheden. Veel plezier!

Author

Schrijf een bericht