Things to Do

Wat te doen in Malcesine? 6 bezienswaardigheden!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ben je een vakantie aan het plannen? Gaat je voorkeur daarbij uit naar Italië? Dan is de kans relatief groot dat je voor het Gardameer kiest. Het Gardameer is ongelooflijk populair bij toeristen. Niet zonder reden uiteraard. Het weer is lekker, de omgeving is prachtig, je kunt er veel leuke campings/hotels vinden en het is niet al te ver rijden vanuit Nederland.

Rondom het Gardameer vind je allerlei leuke dorpjes en steden terug. Mijn voorkeur gaat uit naar steden die niet al te bekend zijn. Een typerend voorbeeld daarvan is Malcesine. Je hoort niet al te vaak dat Nederlanders naar dit stadje gaan. Nee, veel Nederlanders kiezen voor Peschiera, Sirmione en/of Bardolino.

Ik wil je graag meenemen met een virtuele rondleiding door Malcesine. In dit artikel vertel ik je wat er zo leuk is aan dit stadje en wat je zoal kunt doen. Ik durf te beweren dat je na dit artikel maar één ding wilt doen: zo snel mogelijk je vakantie naar Malcesine boeken!

Waar ligt Malcesine precies?

Graag begin ik dit artikel eerst met wat nuttige informatie over Malcesine. Ik wil je bijvoorbeeld graag laten zien waar Malcesine exact ligt. Als je een kaart van het Gardameer er bij pakt, zie je in het zuiden enkele bekende plekken liggen. Onder andere Sirmione en Peschiera del Garda liggen aan de zuidelijke oever van het Gardameer. Bardolino ligt meer aan de oostelijke oever van het meer.

Malcesine ligt ook aan de oostelijke oever van het meer, maar dan veel meer naar het Noorden toe. Eigenlijk zie je rondom Malcesine geen andere toeristische plekken, zoals dat in het zuiden bij het meer wel het geval is. Ook zie je direct op de kaart dat vlakbij Malcesine een gigantische berg ligt. De Monte Baldo is met ruim 2000 meter één van de hoogste bergen in deze regio. Over deze berg lees je later in dit artikel nog meer informatie.

Kenmerken van Malcesine

malcesine gardameer
malcesine

Een opvallend kenmerk van Malcesine is het autovrije centrum. In dit centrum bevinden zich allerlei restaurantjes, winkeltjes en nauwe steegjes. Doordat dit centrum volledig autovrij is, kan je hier heerlijk rondlopen. Je hoeft je geen zorgen te maken of de auto’s over je voeten heen rijden. Nee, toen ik een rondje in dit centrum liep, daalde er een gigantische rust op me neer. Exact waar een vakantie voor dient!

Een ander kenmerk van Malcesine is de welbekende kabelbaan. Deze kabelbaan bevindt zich in het dorpje en gaat naar de top van de Monte Baldo. Dankzij deze kabelbaan trekken relatief veel mensen naar Malcesine toe. Het is namelijk een prachtig gezicht om met de kabelbaan naar de besneeuwde top van de Monte Baldo te reizen. Als je hoogtevrees hebt, kan je ook op ongeveer 1/3e van de berg uitstappen.

Bezienswaardigheden in Malcesine

Zoals ik eerder al zei, vind ik Malcesine een ongelooflijk leuk stadje. Dat komt met name door een combinatie van facetten. Onder andere de verschillende bezienswaardigheden in Malcesine zijn ontzettend leuk. Wat kan je zoal in dit stadje doen? Ik laat het je hieronder zien. Per bezienswaardigheid geef ik je iets meer (praktische) informatie en handige tips.

Bezienswaardigheid 1: de Monte Baldo

Ja, deze bezienswaardigheid kan uiteraard niet ontbreken. De Monte Baldo is een prachtige en ontzettende hoge berg. De top van de berg bevindt zich op ruim 2000 meter hoogte. Met de kabelbaan is het mogelijk om tot maximaal 1760 meter boven zeeniveau te komen. Vanaf die plek heb je een fabelachtig uitzicht over Malcesine, de omliggende gebieden en uiteraard het prachtige Gardameer.

De Monte Baldo
De Monte Baldo

De Monte Baldo heeft nagenoeg het gehele jaar door besneeuwde toppen. Dat resulteert in een bijzonder machtig en indrukwekkend aanzicht. Je bevindt je namelijk in een behoorlijk warme omgeving, terwijl de top van deze berg bedekt is met eeuwige sneeuw. Prachtig!

Bezienswaardigheid 2: het gezellige centrum

Graag wil ik je aanraden om het gezellige centrum van Malcesine te verkennen. Dit centrum is, zoals ik eerder zei, volledig autovrij. Hierdoor kan je echt van het pittoreske stadje genieten. De steegjes zijn kronkelig, nauw en liggen volledig bedekt met keien. Dit resulteert in een leuke en fraaie omgeving.

Dat wordt nog eens versterkt door de leuke barretjes, de leuke restaurantjes en de gezellige terrasjes. Doordat het centrum autovrij is, hebben de restaurantjes bovengemiddeld veel ruimte. Het is uitermate gezellig om op een heerlijke middag een lekker drankje te doen op een terras in Malcesine. Uiteraard mag dan ook een heerlijk Italiaans gerecht niet ontbreken.

Bezienswaardigheid 3: Castello Scaligero

Castello Scaligero
Castello Scaligero

Italianen hebben er een handje van om prachtige namen te geven. Dat bewijst dit hoger gelegen kasteel wel: Castello Scaligero. Prachtige naam, niet waar? Niet alleen de naam is prachtig, maar ook het kasteel zelf. Het kasteel is iets hoger gelegen en biedt derhalve een fraai uitzicht. Je kunt door het kasteel heen wandelen, eventueel een tour volgen en de prachtige bijbehorende toren beklimmen.

Wel is het even belangrijk om goed op te letten. In een andere stad, Sirmione, bevindt zich namelijk óók een Castello Scaligero. Als je in Malcesine bent, moet je uiteraard het plaatselijke kasteel bezoeken.

Bezienswaardigheid 4: Santo Stefano

Santo Stefano
Santo Stefano

In Malcesine vind je ook een prachtige 1200 jaar oude kerk terug. De Santo Stefano is prima onderhouden, wordt regelmatig nog gerestaureerd en ziet er derhalve zeer fraai uit. Aanschouw de indrukwekkende muren, gipsdetails en plafonds.

Bezienswaardigheid 5: Palazzo dei Capitani

In het stadje vind je ook een nationaal monument terug: Palazzo dei Capitani. Dit gebouwd werd ook bewoond door één van de Venetiaanse gouverneurs. In de 14e eeuw werd dit monument gebouwd, maar ten gevolge van een aardbeving en brand werd het grotendeels verwoest. In de afgelopen jaren is het gebouw in oude glorie hersteld; je ziet de Venetiaanse gotische stijl overal terug. Absoluut een aanrader om even te bekijken!

Bezienswaardigheid 6: Limone sul Garda

Limone sul Garda
Limone sul Garda

Aan de overkant van het Gardameer ligt een ander leuk dorpje: Limone sul Garda. Recent schreef ik al een artikel over wat je allemaal in dat dorpje kunt doen. Vanaf Malcesine is het mogelijk om met een veerboot naar dit dorpje af te reizen. In het dorpje kan je verschillende bezienswaardigheden vinden en heb je eveneens een fraai uitzicht over het Gardameer.

Tijdens één van mijn vakanties heb ik beide stadjes met elkaar gecombineerd. Zowel Limone sul Garda als Malcesine hebben behoorlijk veel te bieden. In dit gebied waan je je in het échte Italië. Het is gelukkig een stukje minder toeristisch dan bijvoorbeeld Peschiera del Garda.

Ideale reisperiode voor naar Malcesine

Mijn reis naar het Gardameer, heb ik in de zomer afgelegd. In die periode kan het behoorlijk warm zijn rondom het Gardameer. Je ligt dan wellicht aan het meer te zonnen in plaats van dat je bovenstaande bezienswaardigheden gaat bekijken. Ik wil je dan ook graag aanraden om in het voorjaar of het najaar naar Malcesine af te reizen. 

Daarnaast is het ook een goed idee om er een autovakantie van te maken. Het is namelijk erg leuk om naar de verschillende steden te reizen. Zo kun je in een vakantie heel veel van het Gardameer zien. Heb je geen auto? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om een auto te huren bij je bestemming. Dit doe ik meestal via Rentalcars

In deze periodes van het jaar is het tevens een stukje rustiger in dit pittoreske dorpje. Daardoor kan je nóg meer van het autovrije centrum, de prachtige gebouwen en de indrukwekkende omgeving genieten. Ook is de kans groot dat er dan een minder lange wachtrij bij de kabelbaan staat.

Kan ik een bezoek aan Malcesine aanraden? Ja, absoluut. Ik heb me kostelijk vermaakt in dit leuke, pittoreske en gezellige dorpje.

Laat een leuke reactie achter!

Author

Schrijf een bericht